28 Haziran 2012 Perşembe

Etkileşimli tahtalarda Pardus logolu Debian var

Dün özgürlükiçin forumlarında okuduğum konu doğru mu diye gidip yerinde gördüm. Çanakkale'ye bir buçuk ay önce gönderilmiş olan etkileşimli tahtalardan birine gidip kendim baktım.


Tahtalardaki bilgisayarlar Windows'un önyükleyicisiyle açılıyor. Ardından gelen grub menüsünde Pardus var. Grafik ekranı ilk gördüğümde konuşulanların doğru olduğunu anladım. Firefox yerine Debian'dan tanıdığımız iceweasel vardı. Yine de sizlere göstermek için yukarıdaki ekran görüntüsünü aldım. Masaüstünde Pardus logosunun dışında bir değişiklik yapılmadan doğrudan debian alınmış gibiydi. O nedenle yapılan çalışmaların kodları nerede diye sormak mantıklı gelmiyor bana. Yapılan bir çalışma yok denebilir, logoyu eklemek sayılmazsa tabi.

Pardus'tan pisi'yi ve dolayısıyla comar'ı çıkarınca onları kullanan diğer yönetici ailesinin de kullanılması mümkün olmuyor. Bunların dışında devam ettirilebilecek bir şey var mı, yoksa bu kendi başına bir problem değil mi sorularının cevapları üzerinde de düşünülmesi lazım.

Yarın Pardus danışma kurulu ilk toplantısını yapmadan hepimizin bunu öğrendiği iyi oldu diye düşünüyorum.

36 yorum:

  1. 2 aya once UEKA dan birinin soyledigi birsey vardı """ÇIR ÇIR ÇIR ÇIR PARDUSUN TÜPÜ BİTTİ, Mİ?...

    YanıtlaSil
  2. Hocam keşke daha fazla inceleme fırsatınız/fırsatımız olsaydı. Bu dönen dolaplar iyice midemi bulandırmaya başladı benim. O tahtadaki imajın dumpını almanız filan mümkün değil midir?

    Neler oluyor yahu?!

    YanıtlaSil
  3. haha yeni pardus, debian yukle wallpaper indir grubdaki ismi degistir ve karsinizda son model pardus hayirli olsun turkiye!

    YanıtlaSil
  4. @ozan bu tahtalar memleketin her köşeine dağıtıldığından hangi liseye giderseniz bulabilirsiniz bir tane. Bakabilir miyim diyene zaten severek yardımcı oluyor okul öğretmenleri. Yine de bulamam derseniz ben haftaya da giderim aynı okula, ne lazımsa alırım.

    YanıtlaSil
  5. :).Ne oldu cici pardusunuza.Bas bas bağırarak "böyle olmaz şöyle olur" dediğimiz günlerde gözlerinizde ateş cıkıyordu,Hey gidi günler hey.

    YanıtlaSil
  6. Haha süpermiş bende kendi pardusumu yapayım bari!

    YanıtlaSil
  7. pardus deyip debian yüklemek gerçekten ayıp ama sevinmemiz gereken nokta linux olmalı :) linux olsun özgür olsun adı a olsun b olsun benim için farketmez.

    YanıtlaSil
  8. Harika bir haber, artık herkesin şahsına münhasır Pardus'u olabilecek :) Ayrıca Zeki Müren de sizi görebilecek :) Ayrıntılar burada: http://jan.exss.de/debian-cd.html Böyle bir fikir kimin aklına geldiyse çıkıp söylesin, bizi adının büyüklüğünden mahrum etmesin :p

    YanıtlaSil
  9. Acaba /etc/issue'de ne yazıyor çok merak ettim. :) Yani Debian kalmış olabilir mi, yoksa Pardus 2013 filan mı.. :)

    YanıtlaSil
  10. ona bakmadım ama açılırken Pardus 2011 yazıyor

    YanıtlaSil
  11. Herşeye katlanabilirdim, hatta "akıllı tahtalarda sadece windows olacak, linux'un hiç bir türevi istenilenleri tam anlamıyla yapamıyor" deselerdi bile. En azından böyle deselerdi linux'un neler başarabileceğini teknik olarak bilemeyen biri olarak " tüh keşke tüm ihtiyaçları karşılayabilseydi de herhangi bir linux dağıtımı olsaydı " derdim. En çok kaldıramıyacağım şey yalandır. Şu anda Pardus'un yöneticisi olan arkadaşlardan açıklama bekliyorum. Hakikaten tam bir rezalet. Yazıklar olsun.

    YanıtlaSil
  12. Simdi Vestel kurduguna gore, Vestel`in bu konudaki kilavuzuna baktim - butun aciklamalari pardus ve kaptan uzerinden yapmislar. O cihazda bir nevi kurulum hatasi olmus olabilir mi diye iyi niyetli dusunmeye calisiyorum ....
    http://www.tutaysalgir.com/wp-content/uploads/2012/06/etkile%C5%9Fimli-tahta-kullan%C4%B1m-k%C4%B1lavuzu.pdf

    YanıtlaSil
  13. pardus ilk başladığında zaten böyle başlamamış mıydı ? ilk baştada debian tabanlı değil miydi ? işte herşey başa sarmış yine yeni yeniden debian'dan copy pardus olmuş ben değişen bişi göremiyorum. böyle başlar gene belki bi 6-8 yıl sonra (tabi yine birileri parmak atmaz ise ) kendine özgü bişi ortaya çıkabilir...
    özgün yazılım mı ? pfff güldürmeyin devlet'in siyasetin tekelinde-yönetim-denetiminde ne özgün nede özgür yazılım olur...kusura kalmayın ama Windows şuan pardus'ten çok daha "özgür" vede "özgün" ...

    YanıtlaSil
  14. Biraz daha ayrintili baktigimda, zaten bir kopyala-yapistir belgesi oldugu ortaya cikiyor. Neden insanlari kandiriyorlar ?

    Bir blog`da da yazdigi uzere, hocalar bu tahtalari egitimde nasil etkin kullanacaklar?, kimsenin bu konuya da kafa yordugu yok sanirim.

    YanıtlaSil
  15. cebit'te gerçekten Pardus kullanılan akıllı tahtalar vardı ama???
    http://www.ozgurlukicin.org/haber/cebit-2011-4-gun/
    sonradan ne değişmiş de çakma Pardus kurmaya karar verilmiş pek anlaşılır değil!

    YanıtlaSil
  16. @enisden,

    > Bir blog`da da yazdigi uzere, hocalar bu tahtalari egitimde
    > nasil etkin kullanacaklar?, kimsenin bu konuya da kafa
    > yordugu yok sanirim.

    Surada bu konuyla ilgili birkaç kelam mevcut: Üniversiteler Fatih Projesini Değerlendirdi

    YanıtlaSil
  17. Necdet hocam bilgilendirme için teşekkürler.
    En baştan "Pardus'u bitirdik bundan sonra Debian kullanacağız. Debian Linux Fatih projesinde kullanılacaktır." denseydi bu kadar rezil bir tablo ortaya çıkmazdı.
    İki durum var:
    * Fatih projesinde milletin ağzına bir parmak bal çalma amaçlı Debian Linux dağıtımının kullanılması yönüyle pozitif bir angajman.

    * Pardus projesi ile gelinen kepazelik imajın yumuşak geçişle örtbas edilme çabası

    Yeter artık Tübitak "Pardus bitti artık. Fatih projesinde windowsun yanına eşantiyon olarak Debian koyduk" diye açıkla da daha fazla rezil olma!!!
    Levent

    YanıtlaSil
  18. Son 7-8 aylık sürecin ve önümüzdeki ayların hepsi geçen yıl planlanmıştı, bu nedenle basın toplantısında havadan havadan atıp tuttular çünkü 1 yıl sonrası için bile planları gizli ajandaları hazır, ne yapacaklarını iyi biliyorlar, Debian kullanılacaksa geçen yıl karar verilmişti zaten, çalıştaylar kurullar toplantılar da herşeyi meşru bir zemine oturtmaya yarıyor. Diye bir teorim vardı, her geçen gün daha çok inanıyorum buna.

    YanıtlaSil
  19. Hiçbir Pardus teknolojisi rakip ya da benzerlerinden iyi olamadı, ancak geliştiriciler yeni şeyler denemekten çekinmedi çevreden gelen onca tepkiye rağmen. Olanı değiştirip kullanmak akıllıca bir yöntem elbette lakin TÜBİTAK gibi bir ar-ge kurumu (onlarca kez başarısız da olsa) yeni yaklaşımlar denemeyecekse Türkiye'de teknoloji nasıl ilerleyecek?

    Şirketlerden yenilik beklenemez, kar amaçlı her girişim en kolay ve en ucuz yöntemi tercih eder, çoğu vakit projeler outsource edilir ve ortaya para kazandıracak ancak teknolojiyi bir adım iletletmeyecek ürünler çıkar ortaya.

    Doğru kanat ve pervane şeklini bulana kadar, insanların yüzyıllar boyu başarısız denemeler yaptığını biliyoruz, her uçma denemesinin bir öncekinden bir adım daha ilerde olduğunu da. Bilim ve teknoloji birden gelişmez, onlarca hatta yüzlerce başarısız denemenin getirdiği bilgi birikimi gerekir. Başka bir deyişle: hamile kaldığınızda herkes sizi tebrik eder ancak hamile kalana kadar ne kadar cinsel ilişkiye girmeniz gerektiğini kimse bilmez.

    Ortaya süper bir ürün çıkmasa da, ne nasıl yapılır ya da nasıl yapılmaz öğreniliyordu Pardus projesinde. Topluluk nasıl yönetilmez, neden imece olmadan büyük işler bitmez, toplulukla birlikte çalışmadan hiçbir özgür yazılım projesi hızlı ilerlemez gibi önemli sosyal tecrübeler edinildi bence Pardus'ta.

    Keşke TÜBİTAK projesi özelleştirmek yerine, taktik ya da adam değiştirmeyi deneseydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bravo, eminim burada bir çok kişi bilmeden konuşuyordur. Sorsanız şu ana kadar ne başardınız, nasıl bir programlama deneyiminiz var diye bir şey söyleyemezler. Katılıyorum, bu bir aşamaydı ve bence iyi şeyler yapıldı, yapılacak. Yani kısacası öyle herşey zart diye gelişmez!

      Sil
  20. ABD'den emir gelmiştir..

    Sıçtırtma Pardusuna al benim Windowsumu sökül paraları.

    Bizim Hökümetde aman falsomuzu açığa çıkarırlar. Tubitak operasyonuyle ele geçirilir ve Pardusun sonunu getirilir.

    Halkda tepki olmasın diye aaa Pardus yaşıyor hatta tablete koyduk der... Yersen..

    Alır debainı yapıştırır resmi al sana Pardus.

    Abisine döner halk kızıyordu. Reklam için abi reklam için.

    Bu 1950'lerden beri böyle ne zaman bir hamle yapsak tak önüne kapı gibi dururlar.

    Ne diyim başka. Hepsinin Allah tez zamanda belasını versin!

    YanıtlaSil
  21. inanmıyorum. milleti yavaş yavaş susturuyorlar!

    YanıtlaSil
  22. Bence Debian'ı taban almakla doğru bir karar almışlar. İsteyen istediği masaüstü ortamını kullanır, özgürce istediği paketi kurar.

    Son kullanıcı deb paketi olan bir yazılımı kullanmak için aylarca beklemez. Neydi o paket isteğinde bulunup aylarca beklemek, insanlara zorla KDE kullandırtmak.

    YanıtlaSil
  23. Niye debian diye kızıyorsunuz anlamıyorum. Açık dünyadan bir habersizsiniz. Son pardus toplantısında da debian'ı kullanma irdelenmişti. Debain; Gerçek anlamda topluluğu ve akademik desteği olan en yaygın dağıtım. Kendi dünyasını yaşayan Pardus, diğer arkadaşın dediği gibi bir tecrübe olarak tarihe geçecek. Debian tabanlı olması destek ve geliştirme sorununu giderecektir, Tübitak'ın yapacağı iş; yaygınlaştırma ve mali destek olmalıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam, bakıyorum hep; Pardus çatladı, patladı, başarız oldu, Tübitak birşey yapamadı, bizler bişi yapamayız... gibi yorumlar yapılıyor. Pardus pek ala çekirdek ve alt sistemini değştirerek ilerlemesine debian ile devam edebilir. Windows 98 ile Windows XP çekirdekleri de birbirinden farklıydı. Ama kimse başarısız olarak bu süreci yorumlamıyor. Önemli olan aynı işlevlerin yeni sistemlerde oluşturulması veya taşınmasıdır. Kullanıcı mağduriyeti olmamalıdır ki, kullanıcı sürekli sahiplensin. Pardus yeni sürüm ismi ve yeni sistemle yoluna giderse asıl büyük başarı şimdi olacaktır. Bir türlü kabul edilmeyen ve yaygın olmayan işlerle ve yöntemlerle zaman kaybedilmemeli.

      Sil
  24. İşte windowsun salaklığı bir de lisans paraları cebimizden çıkıyor.

    YanıtlaSil
  25. merhabalar
    Ben memleketin güzide lisesinde bilgisayar öğretmeniyim. Bugün etkileşimi tahta da bir şekilde bozulan grubu onarmaya çalıştım.Fakat sürekli hata mesajı aldım. Şimdi öğrendimki debian yüklemiş uyanıklar. Ama merak etmeyin yarın Pardus 2011.2 yi kuruyorum.

    YanıtlaSil
  26. zaten baslangicta sacma sapan birseydi pardus projesi. ulkenin ihtiyaci olan yazilimlar herhangi bir linux dagitimiyla kullanilabilirdi bu kadar para ve zaman israf olmazdi.

    ne oldu pisi comar yapinca basiniz goge mi erdi ? ubuntuyla istediklerinizi yapamazmiydiniz sanki ?

    YanıtlaSil
  27. ftp://yenipardus.pardus.org.tr/ISO/2013rc2/

    YanıtlaSil
  28. Debian tabanlı Pardus tam bir fiyasko idi. Ubuntu verseler daha iyi olurdu inanın. Zaten Orijinal Pardus'un kullanıcı kitlesi de Ubuntu'nunkine benziyordu. Debian tabanlı olunca hepten Ubuntu taklidi bir şey oldu.

    YanıtlaSil

Ayı Dağı - Andrew Krivak

Duvar'da dünyada tek sağ kalan kadının hikayesini okuduktan sonra Ayı Dağı'nda (dünyaya her ne olduysa artık) hayatta kalan iki kişi...